Menü

Arany- és bronzérem a kard világkupán!

2021. Március 13
815
Arany- és bronzérem a kard világkupán!

Tulajdonképpen megállíthatatlanok voltak kardozóink a budapesti világkupán, hiszen Pusztai Liza és Márton Anna is szépen menetelt az elődöntőig. Ott egymással találkoztak és végül Márton örülhetett a győzelemnek, majd az aranyérmet is behúzta sportolónk!

Nem panaszkodhattunk szombaton a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti női kard egyéni világkupa során, hiszen remekül szerepeltek vívóink. A juniorkorú Szűcs Luca először jutott főtáblára felnőtt vk-n, így ő már a pénteki selejtező során teljesítette célját. Talán nem kockáztatunk nagyot, ha azt mondjuk, lesz még főtáblás szereplésben része bőven pályafutása során. Ráadásul a legjobb 64 között sem ijedt meg a 2019-es budapesti világbajnokságon egyéniben bronzérmes Bianca Pascutól. Bár nagy csatában 15-14-re kikapott Luca román ellenfelétől, mindenképp biztató ez az eredmény fiatal tehetségünktől.

Ugyancsak imponáló volt, ahogy két klasszisunk, Pusztai Liza és Márton Anna vívott egésznap. Mindketten kiemeltek voltak, így a selejtezőben nem kellett pástra lépniük. Liza aztán a főtáblán a francia Faustine Clapier-t (15-7), majd a német Anna Limbach-ot (15-9) is magabiztos vívással győzte le. Panka előbb válogatottbeli társát, Battai Sugárt (15-4), utána pedig a francia Malina Vongsavady-t (15-10) múlta felül.

A nyolcaddöntőben Pusztaira az amerikaiak klasszisa, a kétszeres olimpiai és világbajnok Mariel Zagunis várt. Fiatal tehetségünk azonban nem ijedt meg tapasztalt riválisától és 7-1-re ellépett. A hajrában azonban Zagunisnál volt az előny (14-11). Liza azonban többször is bebizonyította már, hogy nehéz helyzetből sem adja fel és ennek most is meglett az eredménye, mert ő nyert 15-14-re.

Márton a dél-koreai Kim Dzsi Jonnal találkozott a nyolcaddöntőben. Kardozónk nehezen lendült bele, így az asszó elejét London egyéni olimpiai bajnoka uralta. Panka azonban 7-6-nál vezetett először, utána viszont nagyon határozott akciókat mutatott be, és ellépett 13-6-ra. Végül 15-12-re nyert.

A negyeddöntőben mindkét magyarra orosz rivális várt. Pusztai a 2018-as egyéni világbajnok Sofia Pozdniakovával találkozott és irányította az asszót, majd 15-12-vel búcsúztatta ellenfelét. Márton a csapatban világ- és Európa-bajnok Olga Nikitinával csapott össze és 4-4 után 12-4-re meglépett sportolónk, aki végül 15-7-re nyert.

Következhetett az elődöntő, ahol a két magyar kiválóság egymással küzdhetett meg. Ebből a párharcból végül Panka került ki győztesen (15-9), így Liza bronzérmet szerzett. Márton számára aztán a finálé 5-5-ig szoros volt, utána azonban az egyéniben világbajnoki bronzérmes kardozó 14-6-ra meglépett a francia Cecilia Berder-vel szemben és 15-9-re a fináléban is diadalmaskodott.

 

 

„Nagyon kellett a lelkemnek ez a győzelem több okból is. Egyrészt rég nyertem Világkupa-versenyt, és ez nagyon kellemes érzés. Másrészt pedig nagy megerősítés ez számomra, hogy a térdemmel a jó gyógymódot választottuk, és teljes értékű a vívásom. Tényleg nagyon örülök, ám már most a holnapi csapatverseny jár a fejemben. Aztán, ha a lányokkal sikerül kiharcolni a tokiói kvótát, akkor felhőtlen lesz a boldogságom” – nyilatkozta Panka a szövetség honlapjának.

Így Márton Anna arany- míg Pusztai Liza bronzérmet szerzett a világbajnoki szintű mezőnyben! Reméljük, az olimpiai kvótáról döntő vasárnapi csapatverseny során is megőrzik jó formájukat a lányok!

Gratulálunk nekik és edzőiknek is! Sok sikert kívánunk vasárnap is!

 

Fotók: Magyar Vívó Szövetség

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz