Menü

Aláírná a tavalyi eredményt – interjú Kiss Balázzsal

2019. Szeptember 13
1583
Aláírná a tavalyi eredményt – interjú Kiss Balázzsal

Korpási Bálint mellett Kiss Balázs képviseli a BVSC-s színeket Nur-Szultánban az olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon. Sportolónknak az első ötben kellene végeznie a tokiói kvótához, ami nehéz kihívás, de rangidősként is reális esélyt lát rá.

 

Vasárnap te is szőnyegre lépsz a világbajnokságon, hogy sikerült a felkészülésed?

Nagyon hasznos volt az augusztusi német edzőtábor, rengeteg külföldi partnerrel tudtunk birkózni, ráadásul olyanokkal, akikkel a világbajnokságon találkozhatok. Tehát abszolút az első emberek voltak ott a válogatottaktól. Nagyon sok önbizalmat szereztem, mert kifejezetten jól ment a tábor. Úgyhogy azt gondolom, jól állapotban várhatom a vb-t.

 

Tavaly a budapesti világbajnokság előtt közvetlenül egy sérülés akadályozott a felkészülésben, mégis ötödik lettél, ami most olimpiai kvótát érne…

Természetesen csodálatos eredmény hazai világbajnokságon egy pontszerző hely, de hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, mire megemésztettem, hogy az nem bronzérem lett. Kazahsztánban viszont azonnal aláírnám ezt a végeredményt, mert akkor az azt jelentené, hogy ott lehetek Tokióban az ötkarikás játékokon. Azonban ha eddig nehéz volt elérni ezt a helyezést, akkor ez most hatványozottan igaz, mert a kvalifikációs vb a csúcs. Mindenki tudja, ha itt nem szerzi meg a kvótát, akkor utána már nagyon nehéz lesz a kijutás. Ugyanis ha itt nem sikerül, akkor jövőre a kontinentális- vagy a világselejtezőn döntőzni kell ehhez.

 

Van törleszteni valód a tavalyi vereséget követően a bolgár és a szerb riválisodnak is. Mennyire készülsz külön az ellenfelekre?

Gyerekkorom óta az a szokásom, hogy nagyon sok videót nézek, elemzem őket és kiírom papírra vagy éppen most már a telefonba. Ha pedig kiderül a következő ellenfelem, akkor csak ránézek és tudom, hogy ki, mit szokott csinálni, mi az, amit előszeretettel alkalmaz. Persze azért ezek már fejben is megvannak, hiszen huszonhatodik éve vagyok ezen a pályán és én vagyok a rangidős a 96 kilogrammos mezőnyben. Úgyhogy tulajdonképpen nem nagyon van olyan versenyző, akivel még nem birkóztam. Tehát abszolút tudatosan készülök arra, hogy ki ellen mit szeretnék csinálni.

 

 

Rutinos birkózóként van még izgalom benned nagy világversenyek előtt?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincsen bennem izgalom. Van, de én azt gondolom, hogy ez egy teljesen egészséges izgalom. Közel sem olyan, mint az első felnőtt világversenyemen, de ezt most már megfelelően tudom kezelni. Az utolsó időszak a formának a kihegyezésével, gyorsítással telik, illetve az egészségnek a maximális karbantartásával, valamint a legfontosabb a súlyrendezés.

 

Hogy látod az esélyeidet a tokiói kvalifikációra, már a kazahsztáni világbajnokságon?

Azt gondolom, hogy ha jól sikerül az élesítés mentálisan és fizikálisan is, akkor reális esélyem van, hogy megszerezzem a kvótát. A kvalitásom alapján mindenféleképpen, továbbá úgy érzem, amit a mai napig tudok teljesíteni ebben a súlycsoportban, az elég lehet ehhez a célhoz. Azonban még egyszer hangsúlyozom, hogy ez nagyon nehéz lesz, de nem akarom jövőre hagyni a kvótaszerzést.

 

Sok sikert kívánunk ehhez!

 

Fotók: Martin Gábor / UWW, birkozoszov.hu

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz