Menü

A tudatos építkezés útján – interjú Szatmáry Kristóffal

2019. December 23
1814
A tudatos építkezés útján – interjú Szatmáry Kristóffal

Olimpiai célok, bővülő utánpótlás, feljutásért harcoló csapatok és folyamatosan fejlődő infrastruktúra. Röviden így foglalhatjuk össze a BVSC-Zugló 2019-es évét. Klubunk elnökével, Szatmáry Kristóffal beszélgettünk a közelmúltról és a jövőről is.

 

Az év végi időszak mindig jó egy kis visszatekintésre is. Elnökként hogy értékeli a 2019-es évünket?

A BVSC elmúlt 7-8 évét nem feltétlenül a hirtelen egy-egy kiugró eredmény jelzi, hanem a folyamatos építkezés. Így azért sem emelnék ki külön-külön egy eseményt, mert talán elmondható, hogy minden szakosztályban volt több olyan eredmény, amely az előrelépést jelentette számukra. Általánosságban azt mondhatom, hogy a húzó sportágainkban már ezt az évet is leginkább az olimpiai kvalifikáció jellemezte és a jövő év első felére is nagy befolyással lesz, mint legfőbb kihívás. Több sportágban is bízunk benne, hogy kvótát szerzünk. Alapvetően a vízilabda, az úszás, a vívás, a birkózás, az asztalitenisz és a kerékpár erre a legesélyesebb. A parasportokban is vannak esélyeseink, amit jó látni. Abban bízunk, hogy a négy évvel ezelőtti 6-7 sportolónkat ezúttal is ki tudjuk juttatni, lehetőleg több sportágból, mint akkor. Továbbá még abban is reménykedem, hogy ez a létszám is nőhet. Aztán, hogy az olimpia miként sikerül számukra, azt majd meglátjuk.

 

Csapatsportágainknál nem az olimpia, hanem a fentebbi osztályokba való feljutás a cél és ezen az úton jól haladnak együtteseink.

Valóban itt is előrelépéseket értünk el. Gyakorlatilag a három látványcsapatsportunkban mindenhol a felnőtt együttesek osztályfellépési esélyekkel zárják a félévet. A labdarúgóink, valamint női röplabdázóink és kézilabdázóink is alulról indultak, de most mindenki azzal az eséllyel mehet téli szünetre, hogy ha tudja folytatni a sikeres őszi szereplést, akkor osztályt tud lépni a szezon végén. Azt gondolom, hogy ez egyrészt mutatja az egyesületnek a folyamatos fejlődését, másrészt pedig nagyon inspiráló az utánpótlás számára.

 

Az utánpótlásnevelés mindig is fontos volt a BVSC-Zugló életében. Ezen a téren, hogy állunk jelenleg?

Itt folyamatos az építkezés. A létszámuk egyre jobban bővül. Az idei év végére már 2000-nél több igazolt sportolónk van. 2013-ban, amikor megkaptam a felkérést a BVSC-től, még 700 körül volt ez a létszám. Tehát ahhoz képest jelentősen előreléptünk már.

 

 

A sportszakmai sikerek mellett infrastrukturálisan is folyamatosan újulnak meg a BVSC-Zugló létesítményei. Ebben a tekintetben hogyan értékeli az évet?

Egyrészt az idei év vége és a jövő év eleje egy zárás lesz, hiszen a 2017-ben elfogadott és a kormány által támogatott sportfejlesztéseink gyakorlatilag a befejezéséhez közelednek. Ennek a leglátványosabb egyik eleme talán a székház. Az is fontos szempont volt ennél, hogy egységes képpel jelenjen meg a klub. Az uszodához igazítottan azt gondolom, hogy egy klasszikus, meghatározó pontja lehet Budapest keleti kapujának a BVSC a két emblematikus épületével. A másik látványosság az épület mögött egy már-már „Dallas” szintű, nagyon komoly fúrótorony. Ez pedig annak a tudatos építkezésünknek is a szimbóluma, hogy nem csupán általánosságban fejlesztünk, hanem egy komoly fenntarthatósági programot is szeretnénk megvalósítani. Ezt divatosan klímasemlegességnek szokták mondani. Én a másik oldaláról fogom fel ezt, hogy az energia sokba kerül. Azon kívül, hogy az előállítása a legtöbbnek szennyező, mi a klubnál arra törekszünk, hogy a klímasemlegességnek is megfelelve, de az egyesület fenntartásának racionalizálását is figyelembe véve, fenntartható energiaforrásokra tereljük át, amennyire tudjuk a rezsiköltségeket. Ezzel a geotermikus kúttal a tervezői várakozások szerint 1500 méter körül elérjük azt a termálvizet, aminek mi a hőjét fogjuk használni. A víz pedig a Széchenyi Fürdőhöz kerül majd. Talán Budapesten elsőként tudjuk megvalósítani egy klímasemleges élklub koncepcióját ezzel a beruházással.

 

 

A jövőben milyen fejlesztések várhatóak még?

Nagyon komoly anyagok készültek már ezzel kapcsolatban, ráadásul egy részük már elkezdődött, hiszen nem csak a Szőnyi utat tudjuk fejleszteni, hanem a Tatai úti létesítményeinket is. Ezek is hamarosan részben elkészülnek. A további fejlesztésekre pedig a kormány előtt van a tervünk. Ott még várjuk a döntést, de nagyon bízunk benne, hogy a következő év elején lezárjuk az eddigieket és újakat tudunk elkezdeni. Ennek keretében a röplabda, a labdarúgás, a birkózás és az asztalitenisz számára is új lehetőségek nyílnak majd meg.

 

Elnökként hogy tekint a 2020-as év elé klubunk szempontjából?

Az élsport, az utánpótlás és az infrastruktúra mellett történt még idén egy szimbolikus lépés, ami folytatódik majd jövőre is. Az idei év abból a szempontból volt emblematikus, hogy mi ugye vasutas klub vagyunk, de a vasút tulajdonképpen 20-30 éve nincs a klub mögött sem finanszírozásban, sem másban. Területileg viszont hozzá voltunk kötve. A fejlesztések révén azonban ez a kötődés lezárul. Ugyanis itt a Szőnyi úti területeken eddig, ami akadályoztatta, hogy a BVSC kezelésébe kerüljenek ezek a területek a vasúttól, azok úgynevezett pályaelemek voltak, amelyeknek a kiváltását az idén elvégeztük. Ez a szimbolikus elválás adta azt az ötletet, hogy kicsit a logónkat, a megjelenésünket, a dizájnunkat újra gondoljuk, megtartva az értékeinket és a főbb üzeneteket. Az elnökség nemrég döntött arról, hogy a szakosztályok, a szurkolók és szakemberek bevonásával modernizáljuk a BVSC logót és megjelenést. Csak egy példát említenék. A logónkban egy olyan vasúti szimbólum szerepel, amit már a vasút sem használ. Régen egyébként egy szárnyas kerék volt az emblémánkban. Ha a terveink megvalósulnak, akkor elképzelhető, hogy jövő szezontól új logóval fog találkozni a BVSC-s család.

 

 

Sűrű év van mögöttünk és sok munkát ígér a jövő esztendő is. Azért így karácsonykor sikerül kicsit az elnöki teendőit háttérbe helyeznie?

Az adventi várakozás – mint sajnos a legtöbb család életében –, az alapélményéből elmegy kicsit a pörgés és az elvégzendő feladatok felé. Már csak például a TAO-projekt miatt is. Értelemszerűen azért kerítettünk rá alkalmat itt a klubnál is, hogy családként, a szakosztályokkal megünnepeltük azokat, akik kiemelkedő eredményeket értek el. A sok teendő ellenére kívánom mindenkinek, hogy legalább karácsonykor tegye le a lantot és arra a néhány napra kicsit engedjen ki, valamint töltse a szeretteivel ezeket a napokat. Aztán januárban feltöltekezve folytatjuk!

 

A BVSC-s család minden tagjának békés boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz