Menü

„A legjobb döntés született” – interjú Bernek Péterrel

2020. Március 25
1016
„A legjobb döntés született” – interjú Bernek Péterrel

Nem könnyű a jelenlegi körülmények között otthon készülnie sportolóinknak, különösen a vizes sportágak képviselőinek. Úszónkkal, Bernek Péterrel beszélgettünk, akit az olimpia elhalasztásáról, céljairól és az otthoni edzésekről is faggattunk.

 

Kezdjük az olimpia halasztásával. Téged mennyire lepett meg a tegnapi hír?

Igazából számítottunk rá és talán jobban is jött, hogy már most közölték, mivel az előzetes tervek szerint hetekig kellett volna várni a döntésre. Úgy gondolom, hogy a legjobb döntés született a helyzetre való tekintettel, még akkor is, ha nekünk sportolóknak annyira nem feltétlenül előnyös, mert mindenki erre készült. Viszont ha azt nézzük, hogy elmaradnak folyamatosan a versenyeink, akkor mindenképp jó így és további plusz hónapjaink vannak legalább a felkészülésre.

 

Múlt héten jöttetek haza a törökországi edzőtáborból. Hogy érezted a formádat?

Magaslati edzőtáborban voltunk már párszor, de formába hozást még nem csináltunk ott. Úgyhogy jó lett volna tudni, hogy miként sikerült, mert ez egy új dolog lett volna. Érzésre jó volt, de az edzés és a verseny általában mindig más. Ezt viszont egyelőre nem fogjuk megtudni, mert egyelőre még azt sem látjuk, hogy mikor versenyezhetünk legközelebb. Talán az augusztusi, hazai Európa-bajnokság lehet a következő cél, de még az is nagyon képlékeny.

 

 

Otthon hogy zajlanak jelenleg az edzéseid?

Futni és lépcsőzni szoktam, illetve TRX-ezni. Általában a szabadban, de ebben a hóesésben nem biztos. Vannak viszont olyan gyakorlatok, amelyeket itt a lakásban is meg tudok csinálni. Hétfőn a szövetségben volt már egy koronavírus tesztünk és lesz holnap is egy. Ha ezek negatívak lesznek, akkor a terveink szerint hétfőtől tudunk már úszni. Azonban a központi edzőtáborban is úgy lesz, hogy megbeszélik minden pénteken az edzők és vezetők, hogy érdemes-e folytatni a munkát vagy nem, a kialakult helyzetet figyelembe véve. Úgyhogy azért elég érdekes lesz ez a felkészülés, mert nehéz lesz úgy motivációt találni, hogy nem tudod, mire készülsz. Minden a helyzettől függ majd, amit nem tudunk befolyásolni. Úgyhogy várni kell és edzeni, amennyit tudunk. Viszont a versenyek is a felkészülés részei szoktak lenni, ezért érdekes lenne, ha az Eb-n tudnánk ilyen körülmények között először vízbe ugrani.

 

Otthon az edzéseken kívül mivel tudod tölteni a szabadidődet?

Igazából nem sok mindennel. Kutyasétáltatással, sorozat vagy filmnézéssel, illetve Playstation-özéssel. Most már azért kezdek unatkozni, de legjobban feleségem, Ágnes unja már magát.

 

Kicsit visszakanyarodva az olimpiára. Bár még nem tudjuk a pontos időpontját, de te hogy tekintesz a jövő évre ilyen szempontból?

Azért 400 méter vegyesen a mellúszásomon van még mit javítani, bár úgy éreztem, hogy most minden összeállt. Végre egészséges is voltam, úgyhogy vegyes érzéseim vannak. Még 200 méter háton szerettem volna szintet úszni, így ez lesz a következő célom, hogy ezen is kijussak az olimpiára. 200 vegyesen viszont hiába van szintidőm, azon valószínűleg nem indulnék, hiszen azon kevesebb esélyem van döntőbe jutni, mint 400 vegyesen vagy 200 háton.

 

 

Fotók: MTI/Illyés Tibor; Facebook/Bernek Péter

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz