Menü

A legjobb 16 a célja a világranglistán – interjú Andrásfi Tiborral

2019. November 28
1803
A legjobb 16 a célja a világranglistán – interjú Andrásfi Tiborral

A férfi párbajtőrözők hétvégi berni világkupáján Andrásfi Tibor folytatta remeklését a felnőtt mezőnyben. Legjobb magyarként a nyolcadik helyen zárt. Sportolónk értékelte honlapunknak a versenyt, valamint elárulta, hogy mi a célja a közeljövőben.

 

Márciusban bronzérem a budapesti Grand Prix-n, júniusban negyeddöntő az Európa-bajnokságon és a múlt hétvégén ismét a legjobb nyolcba jutottál, ezúttal a világkupán. Ezek alapján nem mondható, hogy megilletődnél a felnőtt mezőnyben. Hasonló eredményekben reménykedtél a szezonnyitó vk előtt?

A budapesti GP után az Eb-n be tudtam bizonyítani, hogy nem csupán véletlen volt, hogy felállhattam itthon a dobogóra. Ezek után bizakodó voltam, valamint nagyon kíváncsi, hogy vajon tudom-e folytatni ezt a jó sorozatot a felnőttek között. Ez a novemberi világkupa azért is volt különleges, mert már nincsenek junior versenyeim, úgyhogy teljesen másként készültem erre a viadalra, illetve a hazai válogatókra is. Utóbbiak is jól sikerültek, mindkettőn ezüstérmes lettem. Ilyen szempontból tehát biztatóak voltak az előjelek. Illetve nagyon jó edzőtáboron voltam túl, ahova jöttek külföldi versenyzők is. Tudatosan készültem a berni versenyre.

 

Ennek pedig meglett az eredménye…

Kicsit nehezen indult a napom, mert kicsit meg voltam illetődve. Ezt betudtam annak, hogy kevesebb a versenyrutinom mint tavaly volt, abból a szempontból, hogy ez csupán a harmadik versenyem volt a szezonban. Utána viszont sikerült szépen belelendülnöm és olyan ellenfeleket is legyőztem, akikkel kifejezetten nem szeretek vívni.

 

Ráadásul a főtáblán nem is egy-két tusos győzelmeket arattál. Minek volt ez köszönhető szerinted?

Ez mentálisan volt inkább nekem nagyon megterhelő, mert akiket legyőztem, ők olyanok voltak, akikkel együtt készülünk. A finn Vuorinen is itt edz Magyarországon már több mint egy éve. A tavalyi Országos Bajnokságon egy csapatban vívtunk, ő is nálunk, a BVSC-nél edz. Nagyon kellemetlen ellenfél volt, aztán jött Peterdi Andris, akivel szintén ki-ki meccseket szoktunk vívni. A legutóbbi hazai válogatón egy tussal sikerült legyőznöm, úgyhogy ellene sem volt könnyű dolgom. A nyolcaddöntőben az az argentin várt rám, aki szintén már Magyarországon készül pár éve. Úgyhogy nehéz ilyenkor a világkupákon olyanokkal vívni, akikkel nagyon jól ismerjük egymást, és szinte minden mozdulatát tudjuk a másiknak. Annak viszont örülök, hogy ezt jól megoldottam a versenyen.

 

 

Mi segített ilyen helyzetben neked, hogy feléd billenjen a mérleg?

Úgy éreztem, hogy magabiztosabb voltam náluk ezen a versenynapon. Ezért sokkal felszabadultabban vívtam, valamint meg tudtam valósítani azt, amit elképzeltem.

 

Egyéniben nyolcadik lettél, majd másnap a csapattal is pástra léphettél. Számítottál rá, hogy ott is vívhatsz majd?

Az egyéni után mondták az edzők, hogy a teljesítményemnek köszönhetően engem is betesznek a csapatba, aminek természetesen nagyon örültem. Hiszen ez is az egyik célom volt erre a szezonra, valamint a közeljövőre, hogy bekerüljek végre a felnőtt csapatba. Miután sajnos egy tussal kikaptunk az ukránoktól, úgy döntöttek az edzők, hogy én vívjam tovább a napot Rédli Andris helyett. Így volt lehetőségem bizonyítani. Teljesen más, mint amilyen juniorban volt, sokkal nehezebb. Szerintem a külföldiek eléggé nekem estek és rajtam próbálták meg a legtöbb tust hozni. Legalábbis én így éreztem belülről. Úgy gondolom, hogy egész jól álltam a sarat és bár nem tudtam olyan kimagaslóan vívni, mint amennyire szerettem volna, de szerintem nem nyújtottam egyáltalán rossz teljesítményt. Bízom benne, hogy még sok ilyen csapatverseny lesz, ahol tudok bizonyítani.

 

Mi a célod egyéniben a következő évben?

Jó lenne állandósítani ezt a jó formát. Ennek pedig meg lenne a következménye, hogy előbb-utóbb bekerülnék én is a legjobb 16-ba a világranglistán, tehát kiemelt lennék. Ez pedig nagyon hasznos lenne, mert akkor nem kellene a selejtezőnapon vívnom. Így sokkal pihentebben vághatnék neki a főtáblának. Férfi párbajtőrben ugyanis annyira erős a mezőny, hogy könnyű elvérezni a selejtezőben, mert már ott is vannak világbajnoki vagy olimpiai érmesek, akik nem kiemeltek. Úgyhogy szeretnék minél hamarabb bekerülni a legjobb 16 közé a világranglistán.

 

Fotók: FIE / Eva Pavía

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz