Menü

A kvalifikációs versenyeken át Tokióba

2021. Január 05
758
A kvalifikációs versenyeken át Tokióba

Már kevesebb mint 200 nap és a tervek szerint elrajtol a 2021-re halasztott tokiói olimpia. Megnéztük, hogy milyen kvalifikációs versenyek várnak sportolóinkra, ahol bebiztosíthatják helyüket a július 23-án kezdődő ötkarikás játékokra.

Normál esetben 2021 elején már csupán visszatekintenénk arra, hogy fél évvel ezelőtt kik szerepeltek BVSC-s sportolóink közül a tokiói olimpián, esetleg azt latolgatnánk, hogy tehetségeink közül kiknek van esélyük eljutniuk a párizsi seregszemlére. A járvány viszont átírta ezt a forgatókönyvet és egyelőre csak a július 23. és augusztus 8. közöttre halasztott tokiói ötkarikás játékok lebegnek a szemünk előtt és természetesen sportolóink szeme előtt is.

Izgalmas hónapok elé nézünk, hiszen bár jó eséllyel szép számú BVSC-s különítmény utazhat majd a japán fővárosba, először még a kvalifikációs versenyeken kell bizonyítaniuk sportolóinknak. Rögtön január második felében a női vízilabda-válogatottra várnak kulcsfontosságú mérkőzések a trieszti selejtezőben (január 19-24.), ahol reményeink szerint két kiválóságunk, Gyöngyössy Anikó és Leimeter Dóra is tokiói repülőjegyhez segíti majd a csapatot.

A birkózók március 18. és 21. között az eredeti tervek szerint Budapesten küzdhetnek meg az európai kvalifikációs versenyen a kvótákért, aki pedig esetleg itt nem járna sikerrel, az május elején, a szófiai versenyen pótvizsgázhat. Bár sportolóinkra előtte még valószínűleg februárban hazai válogató vár majd, de reménykedhetünk abban, hogy Korpási Bálint és Kiss Balázs is megküzdhet majd a kvótákért.

Szintén márciusban dőlhet el úszóink sorsa is, hiszen az országos bajnokság egyben olimpiai válogató is lesz majd számukra. Itt Bernek Péter, Bohus Richárd, Burián Katalin, Cseh László és a decemberi ob-n szenzációs országos csúcsot úszó Németh Nándor kvalifikációjában bízhatunk, de mindannyiuknak az időeredmények mellett hazai riválisaikkal is meg kell majd küzdeniük.

Már csak egy lépésre van Tokiótól a női kard- és a férfi párbajtőr-válogatott, így a felnőttek között már többször bizonyító tehetségeink, Pusztai Liza és Andrásfi Tibor is. A Nemzetközi Vívó Szövetség még nem jelölte ki az utolsó kvalifikációs versenyek időpontjait, amelyek tavaly már elmaradtak, de jó eséllyel ők is márciusban vívhatják majd ki a részvételt.

Jelen állás szerint utoljára a karatésok küzdenek meg a kvótákért június 11. és 23. között a párizsi versenyen.

A paralimpiára már három asztaliteniszezőnk is kvalifikált. Így Csonka András, Pálos Péter és Szvitacs Alexa is készülhet a tokiói játékokra, míg a kerekesszékes vívók közül tulajdonképpen Veres Amarilla is már szinte kvótásnak tekinthető.

Sok sikert kívánunk sportolóinknak! Hajrá BVSC!

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz