Menü

A Duna Arénában az olimpia a cél

2021. Március 23
591
A Duna Arénában az olimpia a cél

Keddtől szombatig a Duna Arénában rendezik az olimpiai kvalifikációs országos bajnokságot az úszók számára tokiói menetrend szerint, azaz délután lesznek az előfutamok, míg délelőtt a döntők. A verseny után több számban is kialakulhat az olimpiai csapat.

Világbajnokságot, junior-vb-t, világkupát, ISL-versenyt, Budapest Opent már rendeztek a Duna Arénában az úszók számára, de országos bajnokságot még nem. Keddtől szombatig azonban ez a létesítmény ad otthont a CXXIII. Úszó Országos Bajnokságnak. Így a sportolók impozáns helyszínen mérhetik össze tudásukat. A versenynek pedig komoly tétje van, hiszen aki itt olimpiai A-szintet úszik, az bebiztosítja helyét a tokiói magyar csapatban, de aki már ezt teljesítette korábban, szinte ő is biztosan ott lehet majd a japán fővárosban, ha a két legjobb magyar idő között van az övé is. Azért csak szinte, mert Sós Csaba szövetségi kapitány a verseny előtt egy interjúban beszélt a válogatási szabályokról, hogy a megváltozott helyzet miatt lehet neki is változtatnia kell ezeken.

Egy biztos, aki jól úszik ő ott lesz majd az olimpián. Az ob-n a tokiói menetrend szerint zajlanak majd a versenyek, vagyis délelőtt rendezik az előfutamokat, másnap délelőtt pedig a döntőket.

Jelenleg öt úszónk tekintheti magát biztos ötkarikás indulónak. A férfiaknál Németh Nándor helye biztosnak tűnik 100 méter gyorson, hiszen sportolónk egyedüliként úszott például országos csúcsot a tavaly decemberi kaposvári ob-n. Számára az lehet a fő cél, hogy ezen a távon áttörje a már régóta üldözött 48 másodperces határt (legutóbb 48.08-at úszott).

A pillangószámokban Cseh Lászlónak 100-on és 200-on is van A-szintje, de mivel itt nagyon sűrű a magyar mezőny, ketten is jobban állnak nála, és a szabályok szerint csak két A-szinttel rendelkező úszó mehet az ötkarikás játékokra. Klasszisunk azonban 200 vegyesen jó eséllyel pályázhat ötödik olimpiájára.

Háton Bohus Richárd a 100 méteres távon rendelkezik szintidővel, míg Bernek Péter 400 méter vegyesen, bár ő megcélozza 200 háton is a tokiói indulást. A hosszabbik vegyestávon sűrű a mezőny, hiszen öt magyar úszó is teljesítette az A-szintet. Sportolónk közülük jelenleg a második legjobb jelenleg.

A nőknél Burián Katalin fő számában 200 háton áll ebben a pillanatban kvótás helyen, de szeretné ezt a célt 100 háton is teljesíteni.

Rajtuk kívül még Takács Tamás rendelkezik B-szintes idővel 100 méter mellen, így jelenleg ő is indulhatna ezen a távon Tokióban.

Ma 17 órakor az előfutamokkal rajtol az országos bajnokság, amelyet az M4 Sporton mi is élőben követhetünk majd!

Sok sikert kívánunk az egész BVSC-s csapatnak az ob-n!

 

Vissza a hírekhez | Vissza a hírcsoporthoz