Menü

Történet

 

A BVSC keretein belül a kerékpáros szakosztály 1956 novemberében alakult meg, olyan alapító tagokkal, mint Borbándi József, Fodor József, Horváth Ferenc, Orbán Pál, Id. Pataki József és ifj. Pataki József. A szakosztály egy 4×3 m alapterületű helységben kezdte meg a működését a Thököly út 41-ben, közel a Millenáris Kerékpárpályához.

Középen Orbán Pál alapító tag és Id. Pataki József

 Középen Orbán Pál alapító tag és Id. Pataki József

A taglétszám növekedésével pár év után nagyobb helységre volt szükség, így 1961-ben a VII. kerület Garay tér 14. szám alatti helyiségbe, egy színvonalasabb környezetbe költözhetett a csapat.

Juszkó János szakaszt nyer az 1966-os Békeversenyen

 Juszkó János szakaszt nyer az 1966-os Békeversenyen

Id. Pataki József fáradhatatlan és hozzáértő munkájának köszönhetően a vasutas kerekesek Európa szerte elismerést vívtak ki maguknak, olyan nevek versenyeztek náluk, mint Juszkó János, Orbán Pál, Sleisz László, Fülöp József, Bauer Péter és ifj. Pataki József. A csapat kiváló eredményei a nemzetközi sikerek meghozták az anyagi támogatást, így 1971-ben ismét költözésre került sor: a Vasutasok Szakszervezete és a MÁV Hídépítési Főnöksége segítségével felépítettek egy 140 négyzetméter alapterületű kerékpáros centrumot, a BVSC XIV. kerületben található Szőnyi úti telepén.

BVSC-Intertraverz csapatfotó a Millenárison

BVSC-Intertraverz csapatfotó a Millenárison

A kezdeti három évtizedben a szakszervezet sokat segítette a szakosztályt. A korai években a felállás a következő volt: 40 versenyző, 2 edző, 1 technikai vezető, 1 vezető edző, 1 szakosztályvezető, 1 szerelő, 1 szertáros, 1 gyúró állt a csapat rendelkezésére. Így az edzőknek csak az volt a dolguk, hogy a legjobbakat kiszűrjék és kiemeljék. Volt felszerelés, pénz és versenyző, az emberekben sport iránti szeretet. Az anyagi helyzet romlása miatt a szakosztály létszámát még kétszer kellett csökkenteni, így először 20 versenyző 2 edző (Pataki József és Hazai György) felállásban majd később 15 versenyző 1 edző (Pataki József) felállásban működött.

Szabolcsi Szilvia a 2000-es Sidney-i olimpián az 5. helyen végez

Szabolcsi Szilvia a 2000-es Sidney-i olimpián az 5. helyen végez

Az eredmények inkább az utánpótlás korcsoportokból ugyan, de még mindig gyarapodtak. Sportállás hiányában viszont a szakosztály felnőtt versenyzők nélkül maradt, az utánpótlás pedig ugyan hozta az eredményeket, de a támogatók elmaradtak. A változást a klub életében az a fordulat jelentette, hogy harmadik generációként ifj. Pataki József lánya, Ibolya is a kerékpársportot választotta életcéljának, és számos (38) magyar bajnoki címet gyűjtött utánpótlás és felnőtt kategóriában. Több magyar csúcs fűződik nevéhez, ifjúsági- és felnőtt világbajnoki szereplés és kiváló helyezések.

A BVSC Kerékpáros Szakosztályának pályabajnokai – 2005

A BVSC Kerékpáros Szakosztályának pályabajnokai – 2005

Az 1996-os olimpia előtt betegsége miatt nem sportolhatott tovább, így a családi hagyományoknak megfelelően édesapja mellett kezdte elsajátítani a csapat irányításának fortélyait. A későbbiekben a nemzetközi élvonalban már bevált gyorskorcsolyás téli kiegészítéssel újabb fiatalokat tudott a szakosztály soraiba csábítani. Legnagyobb kerékpáros eredményét is egy korcsolyás versenyzőjével, Szabolcsi Szilviával érte el 1997-ben az U23-as Európa Bajnokságon Szilvia Sprint Európa Bajnok lett. 1998-ban nem sikerült a bravúr, de Szilvi akkor is a dobogóra állhatott.

Csapatfotó, 2008

Csapatfotó, 2008

Az 1998-as év aztán szomorúan zárult: tragikus hirtelenséggel elhunyt Pataki József. A csapat vezetését a továbbiakban Pataki Ibolya vette át. A kiváló szakember, Hazai György irányításával 1999-ben a Szilvia ismét Európa Bajnok lett, majd 2000-ben a Sidney-i olimpián a sportág nagy eredményét hozva az 5. helyen végzett. Az anyagi gondok az eredmények ellenére ismét visszatértek, és a szakosztály ismét nehéz helyzetbe került – mindamellett, hogy a csapat 1994-2004-ig folyamatosan az ország legjobb női csapata volt. A sikerek azonban a nehézségek ellenére sem maradtak el.

Csapatfotó, 2011

Csapatfotó, 2011

A BVSC fennállása óta – tehát immár több mint fél évszázada – nem volt olyan év, amikor ne állt volna BVSC-s versenyző a magyar bajnoki dobogón. Az elmúlt 20 évben pedig nem volt olyan év, hogy ne nyert volna BVSC-s versenyző magyar bajnokságot.

Lovassy Krisztián a BVSC-Zugló Kerékpáros Szakosztályainak színeiben vett részt a 2012-es Londoni olimpia mezőnyversenyében

Lovassy Krisztián a BVSC-Zugló Kerékpáros Szakosztályainak színeiben vett részt a 2012-es Londoni olimpia mezőnyversenyében

A BVSC-Zugló az egyetlen olyan szakosztály, amely működésének kezdete óta napjainkig folyamatosan szállítja a magyar kerékpársport kiemelkedő nemzetközi eredményeit. Ráadásul mindezt úgy, hogy versenyzői a nem éppen ideális hazai körülmények között készültek és készülnek. Az ország legjobb pályacsapata 2000 óta minden egyes esztendőben a BVSC lett. Az ország egyik legtehetségesebb és legeredményesebb országúti- és pályakerékpárosa Lovassy Krisztián 2012-ben egyetlen hazai országúti kerékpáros résztvevőként a BVSC-Zugló színeiben versenyzett a londoni olimpián.

Borissza Johanna Kitti többszörös korosztályos magyar bajnok és csúcstartó

Borissza Johanna Kitti többszörös korosztályos magyar bajnok és csúcstartó