Menü

Bemutatkozás

 

A hetvenes években új „sportmágia" kezdte meg hódító útját Magyarországon, a karate. Az esztendők során futótűzként terjedt az ütések és rúgások távol-keleti művészetének népszerűsége. Egyesületünkben 1982-ben alakult meg a Karate szakosztály, több neves karate mester, mint Börzsei Károly, Gulyás Péter, Hardi Róbert vezetésével, Heltai Tibor kezdeményezésére.

A karate fejleszti a mozgáskultúrát, jó kondíciót biztosít, fegyelemre tanít és önbizalmat ad. Hozzájárul mindkét agyfélteke fejlődéséhez. A jelentkezőknek nem kötelező versenyzővé válnia, legfontosabb a test és a lélek harmonikus fejlődése. A BVSC-Zugló Karate szakosztály rendszeres versenyeztetést, évente két vizsgalehetőséget és  egyéb sportlehetőségek kedvezményes használatát biztosítja.

 


A JKA (Japán Karate Szövetség) hazánkban és a világon egyaránt az egyik legelismertebb, és legnagyobb tradicionális karate irányzat  a shotokan karate, japánban működő szövetsége. A világ számos országain belül működő tagszövetségeket koordinálja, valamint a shotokan karate mozgásanyagának hagyományait igyekszik megőrizni, standardizálni.

A WKF (World Karate Federation) az Olimpiai Bizottság által elismert versenyrendszer, ami tulajdonképpen meghatározza a karate státuszát a sportvilágban. A többi versenyrendszerrel szemben a kapcsolódó versenyzők és tagszövetségek hatalmas számából, szervezettségéből, sportpolitikai pozíciójából és nem utolsó sorban a  versenyzők képzettségéből adódóan jelentős előnnyel bír. A WKF szabályrendszer a karate szabályrendszerek között a leglátványosabb, technikai, fizikai és mentális felkészülés szempontjából a legmagasabb fokú követelményeket támasztja a versenyzőivel szemben.

2020-tól a karate már hivatalosan is az olimpiai sportágak körébe tartozik.