Menü

Bemutatkozás


A BVSC-Zugló Vívószakosztálya jelenleg az egyik legeredményesebb vívóklub Magyarországon.

A vívószakosztály igazi megalakulása az 1949-re nyúlik vissza. Ebben az időben alakítja meg a szakosztályt Elek Ilona, Dr. Nedeczky László, Dr. Bay Béla és Dr. Rerrich Béla. Először Bp. Lokomotív néven robogtunk, majd 1955-ben Törekvésre, később 1965-ben pedig BVSC-re keresztelkedtünk át. A jelenlegi BVSC-Zugló nevünket 2011-től viseljük. Ekkortól számítjuk a BVSC Vívószakosztály eredményességét is. A kezdetektől egészen 2010-ig három fegyvernemes vívóklub voltunk, tehát volt még tőrvívásunk is, igen sok kiváló vívóval.

1951-1976 között Dr. Bay Béla volt a vezetőedző és Dr. Nedeczky László a szakosztály vezető. 1968-1975 között Dr. Bay Béla szövetségi kapitányként is tevékenykedett. A vívóterem először a mai OSC teremben, társbérletben az egyetemi sportklubbal működött, majd 1956-ban került a Tanács krt.9-be, a mai Károly krt. helyére. Onnan a 90-es évek elején került ki a Szőnyi úti sporttelepre, először a mai asztalitenisz csarnokba, majd végső mai helyére, a központi épület második emeletére. Ma az ország legnagyobb és legmodernebb vívó termei közé tartozik. A teremben 27 villanypáston lehet edzeni. Jelenleg két fegyvernem működik a kard és a párbajtőr.


A 60-as, 70-es években a hazai és nemzetközi porondon meghatározó volt a szakosztály párbajtőr csapata. Tíz magyar bajnoki elsőséget és három BEK győzelmet (74-75- 76 tudhat magának). Csapat tagjai: Erdős Sándor, Erdős Gábor, Papp Jenő, Fenyvesi Csaba, Nedeczky György. Az elmúlt hatvan évben megszámlálhatatlan magyar bajnoki arany éremmel és helyezésekkel rendelkezik a szakosztály.

A 90-es és 2000-es években Fekete Attilának, Kovács Ivánnak és Lontay Balázsnak köszönhetően újabb világ- és Európa-bajnoki címekkel is gazdagodott a klub. Az elmúlt tíz évben az utánpótlás korú versenyzőink is kiemelkedő hazai és nemzetközi eredményeket értek el, köztük világ- és Európa-bajnoki aranyérmekkel. Reméljük, hogy a jövőben is a hagyományokhoz hűen tudunk helytállni a vívóvilágban.