Menü

Bemutatkozás

Történeti visszatekintés

A BVSC 1949-ben alapított asztalitenisz-szakosztálya a sportág egyik legpatinásabb műhelye, Európa egyik legnagyobb tradíciókkal rendelkező asztalitenisz klubja. Legjobbjaink az elmúlt évtizedek során aranybetűkkel írták be a BVSC nevet az egyetemes magyar és nemzetközi sporttörténelembe egyaránt. Az egykori legkiemelkedőbb egyéniségek, mint Gergely Gábor, Berczik Zoltán és Rózsás Péter, számos világ- és Európa Bajnoki sikert értek el és méltán szereztek világhírnevet a BVSC-nek.

A vasutas csapat hosszú éveken keresztül Európa meghatározó együttese volt, kétszer a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, öt alkalommal – a második legrangosabb európai trófeát – az ETTU kupát is sikerült elhódítania.

A magyar asztalitenisz legutóbbi két évtizedének kiemelkedő nemzetközi fiú sikereit szinte kivétel nélkül BVSC versenyzők érték el. Korosztályos Európa-bajnokok lettek 1989-től kezdődően időrendi sorrendben: Bátorfi Zoltán, Varga Zoltán, Gárdos Róbert, Zwickl Dániel, Molnár Krisztián, Jakab János, Kosiba Dániel. Az aranyérmeken túlmenően számos EB ezüst és bronzérem is született.

asztalitenisz

Létszám, eredményesség

A jelenlegi versenyzői állomány domináns hányada az utánpótlás korosztályokhoz tartozik. A BVSC nem csak hazai, de szerénytelenség nélkül állítható, hogy európai összehasonlításban is az egyik legkiemelkedőbb fiú utánpótlás-nevelő műhely.
A szakosztály valamennyi utánpótláskorú versenyzője rendszeres résztvevője a Magyar Asztalitenisz Szövetség országos, regionális és területi versenyeinek.

Versenyzőink közül jelenleg a legeredményesebbek:

  • Do Phuong Nam, 22 éves versenyzőnk, sokszoros utánpótlás válogatott és magyar bajnok, Extra Ligás csapatunk éljátékosa
  • Bruckner Máté, ifjúsági válogatott, 10-szeres magyar bajnok, az országos ifjúsági ranglista 1. helyezettje, a Jó sportoló, jó tanuló verseny kitüntetettje, Papp László sportösztöndíjas,
  • Kovács Gábor, ifjúsági válogatott, az országos ifjúsági ranglista 5. helyezettje,
  • András Csaba, serdülő válogatott, 10-szeres magyar bajnok, az országos serdülő ranglista 1. helyezettje,
  • Juhász Patrik, serdülő válogatott, 11-szeres magyar bajnok, az országos serdülő ranglista 2. helyezettje.

Csapataink eredményessége:
A különböző bajnoki osztályokban 6 csapatot szerepeltetünk, melyek közül az Extra Ligában, a legmagasabb osztályú felnőtt csapatbajnokságban játszik első csapatunk, kizárólag saját nevelésű versenyzőkkel, a mezőny legfiatalabb átlagéletkorú együtteseként, a 2015/16-os bajnokságot a 6. helyen zártuk. Az NB I-ben szereplő második csapatunk nagy fölénnyel, veretlenül nyerte a bajnokságot, 17 győzelem és 1 döntetlen eredményt produkálva. A csapat legfiatalabb játékosa, András Csaba, közel 80%-os teljesítménnyel minden várakozást felülmúlóan produkált. A Nemzeti Bajnokság III. osztályában szereplő csapatunk ezüstérmet, míg a Budapest 1/B osztályban játszó negyedik csapatunk – serdülő és ifjúsági játékosokkal felállva – pontveszteség nélküli – 30 mérkőzésből 30 győzelemmel – teljesítménnyel szerezte meg az aranyérmet. A Budapest 1/C osztályban újonc és serdülő játékosokkal felálló csapatunk a középmezőnyben végzett, míg a Kerület I. osztályban szereplő hatodik csapatunk bronzéremmel zárta a bajnoki évet.

Edzői team, létesítmény feltételek

Valamennyi utánpótlás korosztály szakmai munkája a 7 főből álló edzői team összehangolt tevékenysége eredményeként valósul meg.

Az edzésmunka színterei:
Edzőterem:         BVSC-Zugló asztalitenisz-csarnok 2 teremmel, 17 asztallal
Futópálya:           BVSC-Zugló labdarúgó edzőpálya
Uszoda:               BVSC-Zugló uszoda

Az utánpótlás-nevelő tevékenység színterei
Az utánpótlásképzés, az egészséges életmódra nevelés és tehetséggondozás mellett kiemelt figyelmet fordítunk a tömegbázis szélesítésére és a szabadidősport támogatására egyaránt. Egész éven át kezdő és szabadidő csoportot, szombat és vasárnaponként ún. „Nyitott kapu” programot működtetünk, Nyári Szünidei Sporttábort szervezünk, valamint valamennyi utánpótlás korosztály számára augusztusban megrendezzük az Országos Idénynyitó Ranglistaversenyünket, decemberben Karácsony Kupa néven országos újonc csapatversenyt rendezünk, februárban pedig a Molnár János Nemzetközi Emlékverseny megszervezésére és lebonyolítására kerül sor.

A 6–9 éves kezdőket a Pingpong Suli elnevezésű program keretében kezdjük el foglalkoztatni. Sportágunk megszerettetésén keresztül igyekszünk kialakítani a gyerekekben a rendszeres sportolás iránti igényt. Az 1 évet átívelő pingpong sulis időszakot követően magas színvonalú, team munkára épülő, edzőpartnerek bevonásával szervezett edzésmunkát alakítunk ki. Az életkornak megfelelő, speciális és sokoldalú képességfejlesztést magában foglaló, fokozatosan növekvő edzésmennyiséggel – ami hetente 5–6 edzésig, edzésenként 3–4 óra edzésidőre emelkedik – párhuza¬mosan elkezdjük a gyerekek versenyeztetését is. A cél a fiatal generációk egészséges életmódra nevelésén túlmenően olyan fiatalok képzése, akik sporttevékenységükkel, eredményességükkel, sportemberi magatartásukkal a hazai és a nemzetközi sportéletben is dicsőséget szerezhetnek a BVSC-nek, Zuglónak, országunknak és példaképül szolgálhatnak a mögöttük felnövekvő új, fiatal generációk számára is.